Het probleem waar Dexia mee kampt, is dat het veel schuldpapier in bezit heeft die het met geleend geld moet financieren. Dexia klopt hiervoor vooral bij andere banken aan. Sinds enkele maanden lenen banken elkaar echter nauwelijks meer geld uit, waardoor Dexia in de problemen is gekomen.
De Belgische en Franse overheid moeten nu bijspringen. Ze kunnen dit doen door Dexia een algemene kapitaalinjectie te geven of door de slechte stukken uit de bank te snijden en zo een ‘bad bank’ te creëren. ,,Het doel daarvan is het georganiseerd weghalen van slechte leningen en die gecontroleerd af te bouwen. Je kunt het wel vergelijken met een curator bij een bedrijf”, legt voormalig directeur van De Nederlandsche Bank Lex Hoogduin uit.
Koers
,,De vraag is wel tegen welke koers die slechte leningen worden overgenomen en welke onderdelen van de bank precies in die ‘bad bank’ worden geplaatst. Dat zal in dit geval ook onderwerp zijn van de onderhandelingen bij Dexia.”
Toen ING in 2008 staatssteun nodig had, werd gekozen voor een algemene kapitaalinjectie. ,,De markt was toen te somber over de waarde van de probleemportefeuille van ING zodat afsplitsing moeilijker was. Ook moet je precies kunnen aangeven waar de pijn zit”, aldus Hoogduin.
De problemen bij Dexia zitten met name in zijn portefeuilles aan staatsobligaties van de zuidelijke eurolanden Griekenland, Italië en Spanje. Beleggers twijfelen of Dexia zijn geld nog wel van deze landen terugkrijgt. Als gevolg hiervan zijn deze obligaties de laatste maanden fors in waarde gedaald.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl